torsdag den 8. maj 2014

Et surt opstød..

Da jeg i September startede på pædagoguddannelsen UCSJ Campus Roskilde, var det forskellige forventninger og et overblik over de næste 3½ år af mit liv. Nu ser verdenen anderledes ud. Vi studerende er på sin vis ført bag lyset, idet en ny reform er kommet på banen. En helt ny pædagoguddannelse melder sit fremmøde. Vi skal tilbage hvor vi startede. I starten var jeg frustreret over, at vi ligesom er blevet snydt i forhold til det vi valgte uddannelsen på baggrund af. Den viden og den reform, som vi til at starte med var blevet lovet.

I dag har jeg så været til et møde. PLS' stormøde, der foregik på vores campus. Jeg gik op til skolen med forventninger om lidt information, omkring den nye uddannelse. Jeg glædede mig faktisk en smule, idet jeg håbede på, at de havde andre ting at fortælle os. Det havde de så også! De var meget farvede af deres egne holdninger til hele skolesystemet. De gik meget op i, at lære os at demonstrere og tydeliggøre vores had til den nye pædagoguddannelse og skolesystemet. Jeg blev meget forarget. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at folk frygter, at de ikke kommer ind på den specialisering, som de drømmer om. Eller at de aldrig får smagt på lidt af det hele. Jeg kan også sagtens gøre mig forstående for, at det er tidligt, at vi skal specialisere os. Dog vil jeg så også sige, at jeg ikke synes den er så fejlagtig igen, den nye uddannelse. Det er bare en forkert måde, vi bliver smidt over på den, på. Som at sælge et produkt, der viser sig at være noget andet. Men alligevel tænker jeg, at jeg i sidste ende bliver pædagog, som er det jeg gerne vil. Endvidere ser jeg også den nye uddannelse, som en tilpasning i forhold til samfundet. Udbud og efterspørgsel!
F.eks. står der, på den nye pædagoguddannelses hjemmeside, at "pædagoguddannelsen er en enhedsuddannelse, og uanset hvilket speciale du vælger, bliver du Professionsbachelor som pædagog. Det er kun modulbeskrivelserne på eksamensbeviset, der viser, hvilket speciale du har været på." Altså skal jeg ikke være ked af, ikke at have valgt social- og specialpædagogik fx., for i sidste ende er vi alle sammen det samme. Skal vi oversætte det hele til engelsk så får jeg en Bachelor In Social Education - hvilket fandeme da også lyder pænt, hva'?!

Jeg tror bare jeg er blevet lige godt møghamrende irriteret over den måde PLS fortalte om den nye uddannelse på. Det kan godt være, at vi kun var to ud af 30 - eller hvor mange fremmødte vi var i dag - der forlad lokalet, fordi det pissede os af. Men jeg synes stadigvæk det også er en måde at demonstrere på. Der følte jeg mig virkelig også ført bag lyset. Jeg har ikke ondt i røven over uddannelsen eller uddannelsesstedet. Jeg kan godt se, at det måske er problematisk, at de vælger at føre os over på den nye uddannelse, uden egentlig at kunne overskue det. Der er mangel på informationer og folk er frustrerede. Men jeg vil gerne være p æ d a g o g, og uanset hvordan jeg kommer til målet, så skal jeg nok blive det i sidste ende. Det hele er processer.

Indrømmet: Jeg ser helst at jeg kommer let og elegant udenom voksne handicappede (uden sprog). Ja, jeg interesserer mig meget for børn med særlige behov, som f.eks autister eller adhd. Men jeg finder en livsglæde ved at arbejde med vuggestue/børnehave-børn. Men jeg skal sgu nok finde en løsning på det hele i sidste ende.

Jeg er ked af det på andres vegne til gengæld. Jeg ønsker inderligt og håber energisk, at alle kommer rolige ud på den anden side. Men lige nu føler jeg, at PLS har lagt op til bål og brænd, hvilket simpelthen siger mig nul og en skid, samt giver mig en dårlig smag i munden.
Så i dag passer mit humør udemærket til det rengfulde vejr. Jeg er irriteret og vil hermed fortsætte med, at have en grå regnvejrssky hængende over hovedet.

Bortset fra det, så ..

Carpe Diem !

2 kommentarer:

 1. Jeg er meget enig i dine betragtninger. Det er netop dét der med at de har solgt ét produkt, og vi får et andet, der ærgrer mig lidt.
  Og på den gamle uddannelse fik man jo den samme titel... I don't know... Jeg har nok bare været uheldig, og er rendt ind i mange reformer og mere eller mindre 'gode' ideer på min vej igennem uddannelsessystemet...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg kan godt forstå din ærgelse, fordi det er skam heller ikke rart at blive kastet rundt eller føle sig løjet for. Især ikke når det ligesom er ens uddannelse, der ligesom bliver besværliggjort grundet en ny reform, hvor vi som små dukker bliver placeret med over på. Men jeg synes nu alligevel ikke, at jeg som sådan har det store problem med selve uddannelsen. Jeg føler mig ikke begrænset eller mindre værd, som pædagog, i forhold til den nye pædagoguddannelse.

   Når det så er sagt, så tror jeg også bare jeg glemte selve essensen af PLS' møde idag, på grund af deres store armbevægelser og måden de ligesom råbte højt på. Jeg mødte op, grundet lysten til et informativt møde, idet jeg har følt mig forvirret og frustreret over den nye ordning, som finder sted snarest. Men det gled, for mit vedkommende, i baggrunden da PLS hånede det hele og opfordrede til en menneskekæde rundt om campus og/eller blokering af skolen eller på anden vis tydeliggøre utilfredsheden. Hvilket da også er en spændende måde at gribe sagen an på, men jeg var bare slet ikke mødt op for at lære at demonstrere, men for at blive informeret.
   Jeg fik nærmest medlidenhed med alt og alle der arbejder på denne nye reform og føler for, at den skal trumfe igennem. Ja, jeg følte nærmest at jeg støtter noget (PLS), der ikke støtter mig. Så jeg blev vred og så rødt, hvilket gjorde at jeg helt glemte at lytte, og bare skred.

   Slet