søndag den 20. maj 2012

Tintin

Georges Prosper Remí eller Hergé, som mange nok kender ham, (22. maj 1907 3. marts 1983) var en belgisk tegneserieforfatter.  Bedre kendt som faderen til  tegneserien Tintin. Serien startede som en avisstribe i den Belgiske avis 'Le Vingtiéme Siécle 's ugentlige børnetillæg 'Le Petit Vingtiéme' den 10. januar 1929. Den første Tintin hed "Tintin I Sovjet" og i dag består serien af 24 fantastiske albummer.
Historien handler om journalisten Tintin (og hunden Terry/Snowy). De to følgesvende får gang på gang rodet sig ud i mysterier, som de sammen, ender med at opklarer.

Tintin har skabt megen latter og spænding gennem tiden. Hvor mange har ikke siddet under natlampen og slugt side efter side, i de skønne hæfter? De fantastiske tegninger gør det ikke just lettere at slippe hæftet. Historierne er også helt fantastiske med deres eventyr, overdrivelse og samtidig realisme, som på én og samme tid lukker op for både børn, og voksne.
Hvad børnene ikke forstår, gør intet, men for den voksne kan det være den bedste humor.

Og er det ikke også til at grine af, at den mørke mand virkelig er farvet kul sort, med røde læber? Det er en humor, som man næsten må tro, kun kan lade sig give, på grund af alt det, som Tintin serien består af. For den virker tilnærmelsesvis også ganske racistisk. Hergé formår dog samtidig at bryde racismen, ved at gøre Tintin til denne udadvendte person, der er imødekommende og åben overfor mange forskellige typer mennesker. Ligefra den sære Kaptajn Haddock, til den særlige professor Tournesol, de to ambitiøse Gøg og Gokke karakterer, Dupond og Dupont, og drengen Chang Chong-Chen som Tintin redder fra at drukne.

Alle historierne er meget voldsomme, i forhold til kampe. F.eks. er der mange skudepisoder, voldsomme styrt eller overfald. Tintin bliver f.eks. gang på gang taget til fange, bedøvet, slået i hovedet eller andre uetiske handlinger, der egentlig kun gøre hele journalistens eventyr endnu mere spændende.
Hans journalistik minder rigtig, rigtig meget om Gonzo-journalistikken som Hunter S. Thompson mere eller mindre var faderfigur til.


Tintin har også længe været på film, med de kendte tegneserie hæfter som tegnefilmsfigurer. Stereotype karikaturer af forskellige folkefærd og kulturer, der kun gør læsningen mere provokerende, og samtidig sjov.
De to politimænd fra Interpol, Dupond og Dupont, der aldrig har styr på noget som helst, altid kommer til skade eller misforstår åbenlyse situationer. Eller Rastapopoulos aka Marquis de Gorgonzola - Tintins antagonist, med sin store næse, accent og bossen indenfor opium industrien.

Tintins oplevelser er virkelig en klassiker, som mange.. hvis ikke alle, burde finde stor nydelse i. Tilfreds stil dig selv med en omgang hygge-aften-læsning, eventuelt godnat-the, men hver forberedt på at grine.

Ikke desto mindre er der mange grunde til, at man ønsker at lade Tintin blive på markedet. Både som underholdning, oplevelse, men også som den famøse pengemaskine, den end måtte være. For Tintin må have bragt mange penge ind, og folk kan købe, få, låne film og tegneserie rundt omkring. Genbrugerne sælger dem sikkert billigt, hvis folk har afleveret dem der, der er nok en eller anden far eller andet familiemedlem, som samler på dem, netto har til tider filmene til salg for billige penge, men med fremtiden udvikler teknikken sig jo også.

Tintin er ikke gået i stå - der går nok et stykke tid endnu. I 2011 udkom den animerede udgave: Tintin, Enhjørningens hemmelighed, af Steven Spielberg.. WAUW!!
En film, som jeg først har fået taget mig sammen til at se, i dag. En film som lever meget mere op til hele serien, end først antaget. Super flot lavet i animering, stemmerne (nu så jeg den på engelsk, for første gang!!) rigtig gode. Haddock spillet af Andy Serkis, der også har hovedrollen som aben Caesar i Abernes Planet: Oprindelsen, eller Smeagle/Gollum i Ringenes Herre.
Selve eventyret (nu må jeg tilstå at jeg aldrig har set eller læst tegneserie udgaven af Enhjørningens hemmelighed) er ekstremt godt - Tak til Hergés! Men også måden de har fanget figurerne på. Fru Bianca Castafiore der ligner super godt, ligeså de to skøre Dupond og Dupont (Thomson and Thompson).
Jeg vil virkelig sige, at det må have været en svær opgave at skabe filmen, i det mange mennesker kunne være blevet trådt over tæerne. Dog vil jeg give den en stor ros, for de fantastiske filmiske effekter. Pengene er blevet brugt rigtig godt, til denne film, og jeg skal helt sikkert have set og læst den ældre tegnesfilm/serie.


Så hvis du endnu ikke har set den aktionprægede, fangende, spændende, charmerende og humoristiske animerede Tintin film, endnu, vil jeg klart anbefale dig at gøre det.
IMDB.com har givet den 7,5 rates. Jeg synes helt klart det er noget der er værd at putte i maskinen, for at bruge 107 minutter af sit liv på.


Kære Tintin-fan. Du vil nok blive skuffet, men lad dig positivt overraske af eventyret og den nye teknologi der sørger for, at Tintin vil leve videre i den nyere generation, i stedet for at blive glemt, fordi det "bare" er en gammel tegneserie.
Nyd at du har bladret i hæftet, set den ældre tegnefilm på fjernsyn, men at du også kan smage lidt af datiden i nutiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar